RTL Nieuws

In een nieuws-uitzending  deze week is een uitleg gegeven over de groter wordende groep jongeren met oplopende bijziendheid. Het meisje in het filmpje verteld heel eerlijk, dat ze elke keer als ze bij de oogarts kwam zij extra sterke voorschriften kreeg. Zij weet nu dat ze min tien heeft en dat er een kans is dat dit nog verder oploopt. Het zou nu zo zijn, dat eindelijk de oogarts een therapie heeft geleerd die de groei van haar oog zou kunnen remmen. Dat is dan wel heel jammer, want ze had veel eerder gedruppeld kunnen worden. De druppels die daarvoor gebruikt worden zijn al vele eeuwen bekend en worden in de oogheelkundige onderzoeken al héél erg lang gebruikt, MÁÁR geven géén garantie op een blijvende rem op de groei. We weten ECHT niet of haar oog nu is uitgegroeid en of ‘haar sterkte nog óploopt’ . Dat kan niemand voorspellen. Kristallen bol verteld dat niet en haar eigen lengte vergelijken met haar moeder en vader geeft ook al geen zekerheid. Zij is nog niet uitgegroeid, dus haar benen worden nog langer, haar heupen worden nog vrouwelijker en haar schedel en ogen nog groter. Het is niet te voorspellen of alle delen gelijkmatig groeien, want een groeiend hoornvlies met een gelijkblijvende ooglengte geeft veranderende sterktes. En we weten dat hormonen en klieren nog forse veranderingen kunnen verzorgen in de zo genoemde óogfout’. Voorbeeld: een volwassen patiënt met verstoorde bloedsuikerspiegel kan zomaar in korte tijd veel extra brilsterkte nodig hebben om scherp te blijven zien in de afstand. (Ik ken uit de praktijk wel patiënten met drie punten sterkte erbij in een paar maanden)

Wereldwijd wordt onderzoek gedaan naar de ”epidemie van myopie” en de resultaten schieten alle kanten uit.
Een groot vraagteken blijft over ! Als de ouders goed vinden dat hun kind een groot deel van de dag naar telefoonschermpjes zit te staren, met de tablet op school en met het digitale bord in de klas, de telefoon in de hand op de fiets of in de bus en dan weer de televisie thuis constant wordt geplaagd met verkeerd en eenzijdig licht, dan is een logisch gevolg dat de ogen moeten blijven accommoderen en eenzijdig werk blijven doen en zich moeten aanpassen.
Dat lijkt de meest voorkomende oorzaak. Ook geraffineerde suikers in bijna alles wat kinderen eten hebben invloed op een overmatige groei.
Er worden jongens behandeld voor overmatige groei in de lengte van de benen. Daar is het voedsel één van de meest genoemde veroorzakers. Overmatige lengtegroei is niet te stoppen met druppels. (Helaas)

De meest normale oplossing is simpelweg zorgen dat uw kind een gezond en gebalanceerd dieet krijgt. Niet die kinderen zeven witte boterhammen met hagelslag en snoep en pepdrankjes meegeven voor de lunch. Leer ze heel jong al dat het voedsel heel belangrijk is voor hun toekomst. Zorg dat ze, goed gemotiveerd, veel tijd in de buitenlucht doorbrengen met professioneel begeleide sportactiviteiten en spel in een veilige omgeving. Zorg dat ze maar heel beperkt áchter hun huiswerk zitten’ en spelletjes spelen met computers en zo.

De bijwerkingen van de druppels werden in het filmpje wel eerlijk verteld: grote pupillen en dus lichtgevoelig. Wat helaas niet goed werd verteld, dat het meisje dus een zonnebril moet opzetten omdat de natuurlijke pupilreactie wordt geremd en dat ze éxtra hard haar best moet doen om te kunnen lezen, want alles dichtbij kun je niet gemakkelijk scherpstellen door de werking van die druppels.  Een leesbril voorschrijven in plaats van de druppels is niet besproken.
Als ik de onderzoeken lees van alle dierproeven en therapie die is geprobeerd, dan zie je duidelijk de nadelen van de valse veiligheid die wordt geboden. Er zit een giftig slangetje in het gras.

Voorbeeld: in het filmpje zit een hoogblond meisje met blauwe ogen die harde contactlenzen draagt en druppels krijgt om een onderzoek uit te voeren (met verwijde pupillen). Als zij langdurig die druppels voorgeschreven krijgt, dan is er een grote kans dat zij moeite krijgt met gewoon daglicht en tl-licht en dat haar netvlies in de groei al een forse overbelasting krijgt van licht-energie. Een blond meisje heeft minder pigment in huid, haren en het netvlies en zal eerder last kijgen van overbelasting. Daarvoor kan zij een zonnebril dragen, maar dat maakt het zicht niet beter.
Het gevolg daarvan (staat in de onderzoeken) is een verslechtering van de oogweefsels en zij gaat meer binnenblijven omdat het licht buiten soms heel vervelend is. Kinderen die veel binnen zitten worden weer meer bijziend én ze heeft door de druppels een grote kans op het sneller verouderen van de ogen. (En de druppels kunnen andere lichaamsprocessen zoals bijvoorbeeld stofwisseling en hartwerking verstoren) De onderzoekers zijn het nog niet eens of er wel voordeel behaald kan worden met het langdurig druppelen tijdens de groei. Want stoppen geeft een inhaalslag in de lengtegroei van het oog.

 

Plaats een reactie