Schrale lippen weer en tranende ogen

conjunctival folds
conjunctival folds
plooiende conjunctiva
plooiende conjunctiva

“Chapped Eyes” – the Ocular Analog of Chapped Lips

by Len Press

Met enkele patiënten komt in dit weertype de discussie over het ‘droge oog’.

Van mijn mentor  heb ik een holistische visie op het verschijnsel “dry eyes” uitgelegd gekregen.
Met een patiënte kwam het gesprek over haar onbegrip voor haar klachten in verband met vermoedelijk Sjogren’s Syndrome, waarbij de relatie tussen haar droge mond en lippen en haar gevoel van droge ogen werd besproken.
Geprobeerd werd een algemeen verband uit te leggen. Ze begreep wat het effect van droge schrale lippen was, maar droge schrale ogen?
Uitgelegd dat de mooie term voor het effect dat wij met de microscoop zien bij die conditie, in de vakliteratuur ‘conjunctival folds’  (‘plooiende conjunctiva’)  was, maar het was makkelijker om haar een plaatje te tonen.

Met behulp van een oplossing met de kleurstof  Fluoresceïne in het traanvocht op het oogoppervlak, kun je plooien zien in de bulbaire conjunctiva, die lijken op kleine donkere golfpatroontjes contrasterend met de witte oogbol.
De foto hierboven toont minimal staining.

Contrasterend met het beeld van een ander oog op de foto ernaast: opvallend meer kleuring en radiaal en conjunctivale vouwen parallel aan de ooglidrand.

Iemand kan een heel mooie gave cornea hebben, en daarbij toch een zeer droge bulbaire conjunctiva hebben die een gevoel van vermoeidheid en discomfort oplevert, en die daardoor bijna altijd plooien in de conjunctiva en staining patronen tonen.
Bij het ouder worden ontwikkeld vrijwel iedereen in meer of mindere mate wat ooglid-parallelle conjunctivale plooien.  Het is net als met  de ruimer plooiende huid of de plooien boven de wenkbrauwen en de ‘lach-rimpeltjes’.
Maar het duidelijk aankleurende patroon, samen met de radiale plooien, betekend dat de slijmerige buitenlaag van de bulbaire conjunctiva bijna volledig ingedroogd is – ongeveer zoals iemand ervaart met droge schrale lippen.

Patiënten die excessieve droogte van de huid rond de ogen hebben, of de diagnose eczeem, of acne rosacea hebben gekregen van hun arts, zijn vooral snel voorbestemd om plooien in de bulbaire conjunctiva te krijgen.
Een bevochtigende en smerende oogdruppel of gel, is de oogvariant van de lippenstift.  Omega-3-fatty acids in de vorm van visolie supplementen kunnen helpen om  de uitdroging te voorkomen; van binnen uit.
Uiteraard is het heel belangrijk om – verspreid over de dag – ruim voldoende water te drinken om de traanklier vooral de kans te geven om hydratatie -bevochtiging – te verbeteren.

original communication by  Leonard J. Press, O.D., FCOVD, FAAO

vertaling  Onno A.Rueck, Optometrist       < onno@oarueck.eu >                          oar©2016

 

Plaats een reactie