gekleurde brillenglazen en kleurfilters

Verschillende vragen kwamen deze week over de uitzending van Kassa waarin uitspraken van een deskundige op het gebied van dyslexie en een vertegenwoordiger van een bedrijf dat gekleurde glazen aanbied werden gepresenteerd.
Als je die journalistieke presentatie bekijkt, dan blijft bij mij het gevoel, dat er weer erg veel nonsense werd gepresenteerd.

Helaas heeft de wetgever aan iedereen het recht gegeven om producten aan te bieden.
Een vrije markt waarbij vakkennis over de gezondheid van de mensen niet meer wordt gereguleerd.
Dat laat dus de weg open voor elke verkoper die via een kort onderzoek gekleurde brillenglazen en kleurfilters selecteert.
Er werden (verborgen camera) beelden getoond van een klein deel van een gesprek en een leestest en een advies.
De adviserende mevrouw werd zonder gezicht in beeld gebracht en het bleef onduidelijk welke beroepsopleiding zij had.
De door de VARA getoonde beelden van deskundigen op het gebied van lees- en leerproblemen werden wel met gezicht in beeld gebracht; maar ook daar bleef onduidelijk of zij op het gebied van optiek en licht en zien werkelijk ter zake kundig waren. Als iemand deskundig is op bijvoorbeeld het gebied van pedagogiek, dan is het niet gepast om uitspraken van deze persoon over een totaal ander vakgebied ( waarover hij NB! zelf zegt: ‘ík heb daar nooit iets over gehoord’ ) als ”de waarheid” te presenteren aan de leek die naar de tv kijkt.
Er wordt door de éne beroepsgroep een riant inkomen vergaard uit het doen van onderzoek over leerprocessen bij jonge mensen, en door de verkopers wordt flink geld verdient met onderzoek en handel in gekleurde glazen. Dat er dus een afgunst over het inkomen van de andere partij bestaat, is niet echt vreemd.
Als een verkoper van gekleurde brillenglazen geen opleiding heeft als opticien, oogmeetkundige, contactlensspecialist of Optometrist of Orthoptist, dan raad ik de ouders dringend aan om goed op te letten en te vergelijken.
Ik denk niet dat er een oogarts in Nederland werkt die dergelijke producten zelfstandig verkoopt, dus die noemde ik niet.
Er zijn heel erg veel onderzoekers die de functie van het oog t.o.v. het licht van de zon hebben onderzocht en er zijn veel bedrijven die kunstmatig licht met gloeilampen of TL lampen of LED lampen aanbieden. Ook zijn er erg veel onderzoekers die de oogfuncties van mensen en dieren hebben onderzocht. En er zijn heel erg veel producenten van optische hulpmiddelen die veel kennis hebben verzameld waaruit hun producten zijn ontstaan.
Er zijn volgens mij géén orthopedagogen te vinden in de rij deskundigen op deze vakgebieden.
Ik ken één orthopedagoog die daarvoor ook in de optische vakken en de optometrie en in de pathologie is geschoold, maar die is met pensioen.
Laat ik vooral heel duidelijk zijn: filterglazen kúnnen uw ogen redden. UV straling is in principe gevaarlijk en infra-rood licht ook. Glasblazers en Lassers en Piloten en mensen die met andere straling moeten werken kunnen blind worden van de electromagnetische straling. Als een mens direct naar de zon kijkt, dan treed er aanzienlijke schade op aan het oog.
Als een mens te lang op het water of op de sneeuw met zonlicht en vooral UV licht wordt belast dan kan het oog oppervlak verbranden (‘sneeuwblindheid’ of ook wel ‘lasogen’ genoemd) Als een mens het licht van een grote explosie of van een gigantische lamp (zoals een stadion-lamp) in het oog krijgt, ook dan treedt er schade op.

Het opmeten van het gezichtsvermogen en de oogfouten en de samenwerkingsproblemen tussen de ogen kunt u het beste laten uitvoeren door de daarvoor opgeleide beroepsgroepen. Het behandelen van oogziekten moet uiteraard door een arts worden uitgevoerd. Voor het onderzoek naar lees- en leerproblemen bij uw kind bent u aan het goede adres bij een psycholoog en orthopedagoog.

Als er wordt getwijfeld aan de schoolprestaties van een kind, dan is een onderzoek naar de functies van de oren en de ogen een heel belangrijke eerste stap. Zonder goed functionerende oren en ogen is het leerproces ècht heel erg lastig.
Als een kind slechtziend of slechthorend is, dan is een ander schoolsysteem noodzakelijk.

Over de kleurfilters en de gekleurde brillenglazen, waar over het eigenlijk moet gaan, is veel geschreven en ik kan na 42 jaar in dit vakgebied maar één ding eerlijk blijven zeggen: het is  per oog anders !
Uw eigen ogen zijn géén goed vergelijk om te weten wat een ander ziet of niet kan zien. Het is voor een mens met bruine huid en bruine oogkleur ècht héél anders dan voor een mens met bleekwitte huid en lichtgrijs-blauwe ogen. En voor een albino (die geen of bijna geen pigment heeft) nog weer héél anders.
Het is op elk deel van de wereld anders (op de Himalaya of Antarctica of in de Sahara of op zee bij Indonesië bijvoorbeeld)
Elke piloot of ruimtevaarder heeft filterglazen nodig om te kunnen garanderen dat hij/zij goed blijft zien.

Het is dus goed mogelijk dat een kind met behulp van een goede brilsterkte mét filters in korte tijd echt veel beter-sneller-foutloos leest dan daarvoor.  Het is ècht per oog  ànders !

Plaats een reactie