oogartsen waarschuwen voor ernstige bijziendheid

vandaag 13 december 2017 was er een uitgebreide presentatie in het 8 uur journaal: oogartsen waarschuwen voor ernstige bijziendheid !

dat doen ze al vele jaren: maar nu is het weer eens een nieuwsbericht waard.

Ongetwijfeld valt het u ook al langere tijd op: in de auto’s naast u op de weg hebben veel kinderen alle aandacht voor beeldschermpjes die achter op de hoofdsteun van de voorstoelen hangen, òf ze zitten diep over hun (eigen? mama’s?) mobiele telefoon gebogen om spelletjes te doen of om kontakt te houden met hun vriendjes en vriendinnetjes.
Het ”goede” voorbeeld wordt gegeven door de bestuurders van auto’s en vrachtwagens die véél te veel  aandacht voor routeplanner, ”tomtom” of ander  beeldscherm op een steun aan het raam of zelfs los in de hand hebben en moeders die achter de kinderwagen lopen met de mobiele telefoon in de hand om met vriendinnen te communiceren of filmpjes te kijken.

Er is in twintig jaar heel erg veel veranderd.
Kinderen kijken véééél meer dichtbij dan verder weg dan hun ouders en grootouders in diezelfde periode in hùn leven en de ogen lijken zich daar heel erg snel aan aan te passen.
Het lijkt wereldwijd de laatste tien jaar een overweldigende golf, een epidemie te worden,

Ik zie zo af en toe dertigers terug in de oogmeetruimte aan wie ik de bijwerkingen van de bril en de contactlens uitgebreid heb uitgelegd toen ze 7, 8 of 9 waren, en waarvan de moeder ( ook bijziend met véél sterkte)  dan nog precies kan uitleggen waar het fout is gegaan……….
Het constant dichtbij kijken is een opdracht aan de ogen om zich aan te passen: ongeveer net zo als de spieren van de benen zich aanpassen aan veel sporten, hardlopen en fietsen. De spieren en pezen en alle verdere weefsels passen zich aan.

Als u meer wilt weten over dat proces dan kunt u een het beste een onderzoek laten doen bij uzelf en uw kind(eren).

 

Plaats een reactie